Savolaisen kirjallisuuden jäljillä 3: Jyri Paretskoi


Kirjailija Jyri Paretskoi saapuu haastatteluun, kuinkas muuten kuin mopolla. Takana on jo viitisenkymmentä kilometriä ja edessä kolmekymmentä. Aivan tavanomainen mopoilumatka ei kuitenkaan Paretskoille ole, vaikka hänen luomansa nuortenkirjojen hahmot, Henri, Rudi ja Samu oman mopojengin perustavatkin. Ensimmäisessä osassa Shell's Angles seikkaili Ylä-Savossa, mutta vastikään ilmestyneessä Shell's Angles ja Kalajoen hiekat -teoksessa pojat ajaa huikaisevat huomattavasti pidemmän matkan kuin luojansa, nimittäin Iisalmesta Kalajoelle matkaa on noin parisataa kilometriä. Vaikka Iisalmen nimeä ei kirjoissa suoraan mainitakaan, on kaupunki helposti tunnistettavissa. Ylä-Savo valikoitui kirjojen miljööksi pitkälti käytännön syistä:
- Savolaisuus on tuttua, tunnen paikat ja tavat. En ehkä osaisi kirjoittaa uskottavasti helsinkiläisten nuorten elämästä, hän pohtii.

Paretskoin nimi tuli lukevalle kansalle tutuksi viime talvena, kun hänen esikoisromaaninsa palkittiin Topelius-palkinnolla. Palkintoraati kiitteli muun muassa ajankohtaisia teemoja ja poikanäkökulmaa. Palkinto tuli esikoiskirjailijalle yllätyksenä:
- Se tuli järkytyksenä. Palkinto on hieno tunnustus siitä, että on tehnyt jotain oikein. Toisaalta tulee siitä myös paineita, kun katselee aiempien voittajien listaa. Pitäisi pystyä yhtä hyvään kuin he, Paretskoi miettii.

Kirjan saama hyvä vastaanotto ja palkitseminen ovat jo vaikuttaneet kirjailijan elämään. Viime talvena Paretskoi kirjoitti sarjan kakkososaa vuorotteluvapaalla. Ensi vuonnakaan häntä ei nähdä toimessaan äidinkielenopettajana, sillä kirjoittaminen jatkuu kokopäiväisenä apurahan turvin.
- Kirjailija on iso sana. Mutta kai sitä voi jo sanoa kirjailija olevansa, mies toteaa vaatimattomasti.

Idea Shell's Angles -kirjoihin syntyi tarpeesta. Paretskoi kertoo, että opetustyössä poikien innostaminen lukemiseen oli vaikeaa. Yhdessä he listasivat, mitkä asiat poikia kiinnostaisivat. Lista oli verrattain lyhyt mutta sitäkin ytimekkäämpi: mopot ja tytöt. Sellaisia kirjoja ei vain valitettavasti ollut kovin paljon tarjolla, joten Paretskoi päätti kirjoittaa sen itse. Yläsavolaisista nuorista kertoa Shell's Angles julkaistiin viime vuonna. Palautteen perusteella kirja on myös otettu hyvin vastaan. Paretskoi yritti kirjoittaa nimenomaan pojille, mutta yllättäen myös tytöt pitivät Shell's Anglesista, jopa enemmän kuin pojat.
- Ehkä siinä on sitten paljon sellaista, mihin tytötkin voivat tarttua. Ja onhan se ainakin hyvä opaskirja poikien sielunelämästä, Paretskoi myhäilee.

Muutakin kuin mopoja ja tyttöjä
Vaikka kyse on nuortenkirjoista, pitää Paretskoi tärkeänä myös yhteiskunnallisen sanoman esiintuomisen kirjoissaan:
- Nuoret ajattelevat paljon asioita ja pohtivat niitä keskenään. Olen halunnut nostaa esille itse tärkeänä pitämiäni asioita. Tavoitteeni ei ole saarnata vaan kannustaa ajattelemaan itse, Paretskoi kertoo.

Sarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin muun muassa perheväkivaltaa ja peliriippuvuutta, kakkososassa nuoret keskustelevat homoseksuaalisuudesta ja ulkonäköpaineista.
- Kakkososassa annan henkilöiden keskustella ja pohtia enemmän keskenään ja selitän itse vähemmän, Paretskoi kertoo.

Paretskoille kirjojen kirjoittaminen on toteutunut unelma.
- Tein kerran viiden kohdan listan asioista, jotka haluan tehdä joskus. Yksi niistä oli kirjan kirjoittaminen. Listasta jäljellä taitaa olla vielä laavun rakentaminen, hän sanoo.

Kahden Shell's Angles -kirjan jälkeen Paretskoilla on jo uskollinen fanikunta odottamassa seuraavaa osaa. Kai sellainen on tulossa?
- Shell's Anglesille on tulossa jatkoa, mutta voi olla, että kirjoitan ensin jotain muuta. Minulla on jo mielessäni yksi novellikokoelma ja yksi psykologinen trilleri. Haluan seuraavaksi kokeilla aikuisten proosan kirjoittamista.

Jyri Paretskoin kirjat Amman lukuhetkessä:
Shell's Angles
Shell's Angles ja Kalajoen hiekat


Kommentit