Korkojen kopinaa ja Jyväskylän kirjamessuja


Yksi haastavimmista bloggaamismuodoista on mielestäni kirjoittaminen kirjallisista tapahtumista, kuten nyt vaikka kirjamessuista. Ensin itse tapahtumahetkellä on aivan tilanteen pauloissa, sitten jälkeen päin on hyvin väsynyt ja muutaman päivän päästä muutama kuva ja lyhyt kertomus ei tunnu antavan tapahtumille riittävästi oikeutta. Siitä huolimatta minusta on aina hyvin mukava lukea toisten kertomuksia erilaisista tapahtumista, joihin en ole itse päässyt, joten yritän nyt saada teitä varten muutaman rivin aikaiseksi Jyväskylän kirjamessuista.


Jyväskylä on minulle tuttu ja rakas opiskelukaupunki, johon palaan aina mielelläni. Kuten usein ennenkin, päätimme viettää kaupungissa messujen ohella myös lyhyen miniloman perheen kanssa. Siispä myös herra Syksy ja neiti Kevät osallistuivat ensimmäisille kirjamessuilleen (tarkkaan ottaen neiti Kevät on ollut Jyväskylässä mukana alle vuosikkaana vauvana, mutta muistaakseni hän nukkui rattaissa koko ajan). Paviljongissa olikin otettu lapset hyvin huomioon. Yleisön seassa kierteli veikeä Reu-nalle, lapsille luettiin satuja ja jaettiin karkkeja. Paikalla oli useita lasten- ja nuortenkirjailijoita ja saman katon alla pidetty lemmikkieläinnäyttely tarjosi vielä extraihmettelemistä kaikille eläinrakkaille ihmisille, isoille ja pienille. Jyväskylän messuista jäi päällimmäiseksi tunteeksi sympaattinen, matalan kynnyksen tapahtuma ja se soveltuikin erinomaisesti ensimmäiseksi kirjamessukokemukseksi lasten kanssa.


Jossakin vaiheessa lapset kuitenkin ilmoittivat haluavansa lähteä Hoploppiin isänsä kanssa ja minä jäin nautiskelemaan kirjapöhinästä itsekseni. Kirjapöhinä on mielenkiintoinen käsite. Se koostuu kirjoista, kirjallisuudesta ja kirjallisista keskusteluista, mutta hyvin tärkeässä asemassa ovat myös ihmiset. On ilo, että nykyään täytyy aika erikoinen kirjallinen tilaisuus olla, ettei sieltä bongaisi yhtään tuttua. On ihanaa tavata tuttavia ja ystäviä, joihin törmää yleisesti ottaen aina juuri kirjallisissa riennoissa! Mikä vielä hienompaa, yleensä aina tulee myös tutustuttua uusiin ihmisiin. Ja tässä tullaankin kirjapöhinän huumaavimpaan osaan: koska kaikki ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita samoista asioista eli kirjoista, on näiden uusien ihmisten kanssa helppo päästä samalle taajuudelle ja jutella niitä näitä. Sitä paitsi, olen tästä aivan vakuuttunut: pääsääntöisesti kirjoja kirjoittavat ja lukevat ihmiset ovat keskimääräistä mukavampaa sakkia!


Kuten messuilla yleensäkin, olen hieman haahuilevaa sorttia, niinpä kuuntelin keskusteluja osan sieltä, toisen täältä. Bongasimme lasten kanssa kirjailija Maria Kuutin. Lapset fanittavat Anna ja Elvis -sarjaa ja he olivat kovin otettuja nähdessään lavalla tuttuja kirjankansia. Sen sijaan yksikään kirjailija ei tunnu nauttivan lasteni mielessä minkäänlaista kulttiasemaa (miksiköhän), joten emme jääneet kuuntelemaan mielenkiintoisen oloista keskustelua vaan painelimme eteenpäin vastalauseistani huolimatta (terveisiä siis Marialle, jos hän sattuu tämän lukemaan!) Hetken aikaa seurasin myös Magdalena Hain ja Juha Jyrkäksen esittelyä kiinnostavasta Rocknomicon-antologiasta. Pisimpään tai siis koko keskustelun kuuntelin Jyri Paretskoita, jota haastatteli Taija Tuominen. Olin tässä vaiheessa ehkä jo hieman väsynyt ja hysteerinen, koskapa heitin kirjailijalle ilmaan tuikitarpeellisen yleisökysymyksen: Oletko käyttänyt korkokenkiä?



Messulauantaihan oli nimittäin ollut osaltani antoisa, mutta esiintymisten puolesta tiukahko ennen tätä huipentumaa. Sain kutsun osallistua paneelikeskusteluun, jossa yhdessä Suomi lukee -palvelun Krista Airolan ja Pasi Luhtaniemen sekä kirjailija Karo Hämäläisen kanssa keskustelimme kirjabloggaamisesta ja kevään kuumimmista kirjoista. Ainakin keskustelijan näkökulmasta keskustelu oli nautittava ja samansuuntaista palautetta saimme myös yleisöltä. Oli ilo olla mukana!


Minulle ja Katjalle lauantai oli myös juhlava päivä, sillä pääsimme ensimmäistä kertaa kertomaan valmiista Korot kopisten -kirjastamme. Messuja varten kirjasta otettiin pieni ennakkopainos, joka näytti tekevän kauppansa hyvin. Tänään kirja muuten julkaistiin varsinaisesti, joten pian sitä saa myös kirjakaupoista! Ja kuten jo aiemmin mainitsin, minun ja Katjan kautta kirja on mahdollista tilata hieman edullisempaan hintaan.


Ensimmäinen kirja-arviokin julkaistiin tänään. Nostan siitä esiin pari erityisen lämmittävää lausetta:

Kirjan helppotajuisen kielen takia Korot kopisten on kirja ihan jokaiselle, oli sitten aloitteleva kulttuurintuntija tai sellainen joka harrastaa hieman joka lajia. Kirja antaa varmasti jotain melkein kaikille.

 Pidin siitä että kirja sai minut innostumaan kulttuurista uudella tavalla.

 Pidin kirjan huumorista ja lämmöstä.

 Lämpö ja rakkaus kulttuuriin ja sen eri lajeihin näkyi myös koko kirjassa.

Kovin paljon enempää en kirja-arviolta itse osaa kaivata. Koko arvion voit lukea täällä Suomi lukee -sivustolla.


Maanantaina kannattaa klo 17 jälkeen olla Radio Savon taajuudella (kuuluu suorana myös Yle Areenasta), olen silloin Marianne Mattilan vieraana paitsi kertomassa kirjastamme myös vinkkaamassa muita kevään uutuuskirjoja. 

Kommentit

  1. Ihana bloggaus ja ihanaa että huomioit myös bloggaukseni. <3 Oli hurjan mukavaa tavata sinua ja Katjaa ja jutella kunnolla (Koroista ja muustakin), emme ole tainneet livenä ikinä kunnolla jutustella. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosiaan ihana nähdä ja jutella ajan kanssa :) toivottavasti pian taas nähdään!

      Poista
  2. Kiitos kiinnostavasta keskustelusta messuilla, oli mukavaa kuulla ja nähdä teitä. Ja onnittelut kirjan julkaisemisen johdosta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti